Vápník

  • Tomáš
  • Avatar uživatele Tomáš Autor tématu
  • Offline
  • Začátečník
  • Začátečník
Více
05. úno 2009 10:36 #248 od Tomáš
Vápník vytvořil uživatel Tomáš
Dobrý den pane doktore,
měl otázečku. Už téměř rok beru medrol (i když jen nepatrné dávky - 4mg obden)a vím i že napomáhá vyplavování draslíku a vápníku. A to je asi ten problém, za poslední měsíc se mi udělali 4 nové zubní kazy, a nyní zase nové. Tak jsem si nechal odebrat krev a sbíral 24 hod moč ohledně minerálů a mám nedostatek vápníku, draslík je OK. Tak se chci zeptat zda stačí na doplnění vápníku jíst denně 10dg eidamu (jak mi doporučila paní doktorka) nebo by bylo lepší koupit si nějaký vápník v lékárně? A teď jaký? Máte nějaké zkušenosti? Ca+D3 nebo Ca+rybí olej nebo samotný Ca nebo jíst skořápky z vajíček (jako naše babička:) )?
Děkuji za odpověď
Tomáš

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
07. úno 2009 19:19 #262 od admin
Odpověděl admin pro téma Odp.:Vápník
Tomáši,
otázka nutného doplňování vápníku a vitaminu D, který jak známo, podporuje leho vstřebávání je dost individuální. U pacientů s myastenií, kteří mohou mít omezený pohyb, zejména během zimních měsíců, kdy je málo slunečního svitu je skutečně tato otázka dost aktuální, zejména, pokud užíváte byť malé dávky kortikoidů. Velmi přesně se lze orientovat podle vyšetření kostní denzitometrie (viz na stránkách osteoporoza), která může prokázat tžeba i jen osteopenii- tedy snížení vápníku v kostech. Požádejte obvodního lékaře o provedení tohoto vyšetření a zatím si nechte napsat buď Calcichew nebo Caltrate, oba jsou kombinované preparáty s kalciem a vitaminem D. Dieta - trvdé sýry, mořské ryby...
Jen tak pro zajímavost, u roztroušené sklerózy se dokonce nedostatek vitaminu D považuje za jednu z vyvolávajících příčin onemocnění.
S pozdravem
dr.Piťha

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Vygenerováno za 2.053 sekund
Powered by Diskusní fórum